lauantai 26. toukokuuta 2018

SINIVALKOINEN KYLÄ JA KARTHAGON RAUNIOT

Viimeisenä Tunisian reissupäivänä lähdimme Deturin järjestämälle retkelle Karthagoon ja maan pääkaupunkiin Tunisiin. Bussimatka kesti parisen tuntia suuntaansa ja matkalla saimme katsella Pohjois-Tunisian maisemia, jotka erosivat valtavasti vehreydellään Saharan retken maisemista.



Ensimmäinen pysähdyksemme oli Sidi Bou Saidin kylä, joka on tunnettu sinivalkoisista rakennuksistaan. Kylä on rikkaiden ja taiteilijoiden lomanviettopaikka, mutta myös lukuisat turistibussit pysähtyvät kylässä. Kylästä oli kauniit maisemat merelle ja olihan se muutenkin kaunis paikka. Pikaisella pysähdyksellä emme kuitenkaan ehtineet, kun pikaisesti kiertää muutaman korttelin ja käydä kahvilla, jonka jälkeen matka jatkui kohti Karthagoa.








Historiallisessa Karthagossa oli mielenkiintoista vierailla, vaikka Tunisian vanhimmasta kaupungista ei olekaan jäljellä paljon muuta kuin raunioita. Foinikialaiset perustivat historiallisen kaupungin 814 eaa ja siitä tuli merkittävä kauppapaikka. Vuosisatoja myöhemmin roomalaiset ryöstivät ja tuhosivat Karthagon 146 eaa, ja rakensivat sen myöhemmin uudestaan roomalaisten siirtokunnaksi. Kaupunki on ollut monien eri hallitsijoiden alaisuudessa. Karthago raunioitui arabien perustettua Tunisin 700-luvulla.

Vierailimme ensin Byrsan kukkalalla, jossa sijaitsee myös Karthagon kansallismuseo. Kansallismuseon vieressä on vuonna 1890 rakennettu St-Louisin katedraali, joka toimii nykyään kulttuurikeskuksena. Karthagon rauniot ovat laajalla alueella ja omatoimisesti liikkuminen olisi todennäköisesti ollut melko hankalaa. Emme kuitenkaan pitäneet hirveästi retken vetäjästä - hän halusi, että koko porukka kuuntelee hänen luennointiaan kiltisti yhdessä ryppäässä, jonka jälkeen jäi hyvin minimaalisesti aikaa kiertää raunioita omatoimisesti.






Byrsan kukkalalta matka jatkui Antonius Piuksen kylpylälle. Kylpylä on kukoistanut 100-luvulla sen ollessa yksi Rooman valtakunnan suurimmista kylpylöistä satoine huoneineen. Kylpylän rauniot olivat yllättävän hyvin säilyneet.

Kylpylän rauniolta näkyi viereinen kukkula, missä sijaitsee Karthagon palatsi, joka toimii Tunisian presidentin virka-asuntona. Turistit eivät kuulemma saisi ottaa kuvia Karthagon palatsin suuntaan, missä Tunisian liput liehuivat, mutta tietenkin minun piti pari kuvaa ottaa myös kiellettyyn suuntaan.






Raunioilta suuntasimme lounaalle ja sen jälkeen kohti Tunisian pääkaupunkia Tunisia. Oli mielenkiintoista siirtyä raunioiden keskeltä kohti modernia Tunisiaa.



Ikävä kyllä meillä ei ollut Tunisissa omaa aikaa kuin tunteroinen. Siinä ajassa ei ehtinyt lähteä kovin kauas tapaamispaikasta, mutta ehdimme saada jonkinlaisen vaikutelman kaupungista, jossa vallitsi länsimainen tunnelma puistokatuineen ja katukahviloineen. Teimme pikaisen vierailun medinaan eli vanhaan kaupunkiin, mutta palasimme pian takaisin, sillä basaareiden kapeille kujille olisi ollut helppo eksyä.





Matkakohteena Tunis olisi varmasti ollut paljon Soussea mielenkiintoisempi kaupunki. Onneksi ehdimme edes pikaisesti käydä jaloittelemassa Tunisin kaduilla ennen kuin turistibussi lähti kiidättämään meitä takaisin kohti Soussea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti